top of page
  • Writer's pictureAlona

Racisme kent geen kleur

Updated: Apr 3, 2019

Ik ben Alona, ik ben van Hart Boven Hard en ik betoog mee op 24 maart tegen racisme

Racisme heeft geen kleur. Ik ben zelf geboren in Oekraïne en ben zo blank of wit als de doorsnee stereotiepe Belgo-Belg

Racisme heeft geen kleur, want racisme gaat over superioriteit. Het is superioriteitsdenken waarbij men allerlei kenmerken gebruikt om zelf voordeel uit te halen en tweederangsburgers te creëren. 

Ook ik, blanke met blauw ogen, ondervind wat racisme betekent voor mensen die een andere naam, afkomst, nationaliteit hebben. Mensen die gezien worden als niet behorende tot de zogenaamde Vlaamse Identiteit… Ik woon al meer dan twintig jaar in Vlaanderen, spreek een mondje Nederlands en toch moet ik regelmatig bewijzen dat ik geen crimineel ben of profiteur. Ook ik, blanke met blauw ogen, moet bewijzen dat ik geen dief ben omdat ik een vreemde naam heb. Ook ik heb ervaren wat discriminatie op de huurmarkt of arbeidsmarkt betekenen. Hoe men de kansen van migranten of mensen met een vreemde naam of andere afkomst of kleur beperkt. Ook ik word uitgescholden en beledigd omdat ik migrant ben. Ook ik hoor regelmatig dat ik mijn valiesje moet inpakken en oprotten. Dat ik geen recht heb om kritiek te uiten of aan politiek te doen in de samenleving waarin ik woon, want ik hoor er niet bij. Ik ben hier niet geboren. Ik ben niet van hier... Ik wil niet in de schoenen staan van iemand met een kleurtje wat als ik, blanke met blauw ogen dit ondervind, welke hel moet zijn of haar leven dan niet zijn?

Nooit zullen we voldoende geïntegreerd zijn om er volgens sommigen echt bij te horen. Ook al zijn wij hier geboren, ook al vallen wij niet op... Laat staan als wij wel opvallen en als we een ander kleur hebben of een hoofddoek dragen. 

Racisme gaat niet over kleur, over afkomst, over geloof, … Racisme is macht. Racisme is macht om mensen in mindere posities te kunnen brengen, hun kansen te kunnen beperken of hen uitsluiten. Zo kunnen mensen tegen elkaar worden opgezet en blijven de echte verantwoordelijken voor extreme ongelijkheid, extreme rijkdom en extreme armoede buiten schot. 

Wij komen op straat om een halt toe te roepen aan die mechanismen waarbij steeds naar "de ander", "vreemde" wordt gewezen als oorzaak van maatschappelijke problemen, gewoon omdat zij of hij een andere naam heeft, anders klinkt, een ander geloof heeft of er anders uitziet.

We roepen halt aan racisme en discriminatie. Wij willen gelijke kansen voor iedereen en  daarom betogen we mee op 24 maart.27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page